יום רביעי, 31 באוגוסט 2016
יום שלישי, 30 באוגוסט 2016
יום שישי, 26 באוגוסט 2016
שאלות על יו"ד, צד"י
היו"ד - הרגל יוצא מאמצע הגוף, ועלולה להדמות לזיי"ן קטנה - יש לשאול תינוק, ואם קוראה יו"ד מותר לתקנה בהוספת דיו.
הצד"י [הראשון - הוציאנו] אני חושש שהיא פסולה, כי אין לה מושב בולט שמאלה אלא כולה מין משולש. אמנם היא נראית לצ' ואפשר שיש להתיר לתקנה בהוספת דיו, כי בודאי תינוק יכירנה. וצ"ע.
הצד"י [השני - מצרים] ראש ימין גולם, ופסול.
הצד"י - ראש ימין בולט למטה, לכתחילה צ"ל בכתב ב"י בולטת באלכסון מעט כלפי למעלה ולשמאל, ובכתב האר"י בולטת לצד ימין ביושר, ולא הפוכה כלפי מטה. אמנם בדיעבד זו כשרה.
בדיקת תפלין ומזוזות באלול
מנהג ישראל לבדוק מה צריך תיקון באלול, לקראת שנה הבאה עלינו לטובה.
הנה מודעה המפרסמת בדיקת תפלין ומזוזה בניו יורק
רמז נאה לבדיקת תפלין ומזוזות בחודש אלול, נמצא בפרשת השבוע, פרשת עקב - וכתבתם על מזוזות ביתך וגו' למען ירבו ימיכם וגו' - פרשת עקב לעולם נקראת בסוף חודש אב ולקראת חודש אלול, להזכירך על מצוה זו כעת, תבדוק האם היא בסדר אצלך. למען ירבו ימיכם - כתיבה וחתימה טובה לחיים טובים !!
***
בבדיקת מזוזה - יש לבדוק לא רק את כשרות הכתב ושלימות האותיות, אלא גם האם כל הפתחים החייבים במזוזה אכן יש בהם מזוזות, והאם הן קבועות במקומן הנכון בפתח.
בבדיקת תפלין יש גם לבדוק את הבתים האם לא נפגם ריבוען, והאם הרצועות שלימות ושחורות, ולא התקלף צבע השחור.
בבתים פשוטות שכבת העור היא דקה ביותר, ואם נשחקו פינות הבתים [ונראה הלובן שמתחתיו] אזי הן פסולות, כי יש קרע וחור בעור החיצון, הפוסל בתפלין.
ניתן לראות בבירור בתמונות שחיקת העור בפינות הבית, ופירוש הדבר שעור הדק של התפלין נשחק ונקרע והוא פסול.
יום רביעי, 24 באוגוסט 2016
יום שני, 22 באוגוסט 2016
יום ראשון, 21 באוגוסט 2016
יום שישי, 19 באוגוסט 2016
עיי"ן פסולה
תמונה זו לקוחה מהפורום באנגלית
לדעתי הע' הזו פסולה, ואינה נבחנת בינה לצ'. שהרי מבואר בראשונים וב"י שיש ליזהר בצד"י שלא ידביק את היו"ד הימני למטה למושב כי תיראה כמין ע'. ממילא פשוט שהו"ה להיפך שאין לחבר יו"ד ימני שבעיי"ן למעלה מהמושב [כלומר שיעשה בה כעין מושב]. וכאן היא נראית כמין צ' - א"כ אינה כתיבה תמה.
יום חמישי, 18 באוגוסט 2016
קרוב לנגיעה
יש קירוב בין האותיות נו"ן ליו"ד, והיו"ד לכ"ף.
קרוב לנגיעה בדרך כלל דינו כנגיעה ממש, כלומר כל שנראה לעין כדיבוק הוי דיבוק אותיות.
ולכן בהנחה שלעין נראין כנגיעה, יש צורך להפריד ביניהם שיהא ניכר ההיקף גויל.
אבל אין שאלה של שינוי בצורת האותיות, החיבור הראשון [נ' י'] אינו דומה כלל למ"ם. והחיבור השני [י' ך'] אינו דומה כלל לצד"י פשוטה.
נגיעה במלה 'ובקומך'
יש נגיעה דקה מקצה הקו"ף אל הוי"ו שלידה - זה עלול היה להתפרש כמ"ם.
נראה פשוט, היות שבודאי נכתב הקו"ף כולה עם רגל שמאל קודם, ממילא בשעה שעשה את הוי"ו זה לא היה יכול להראות כלל כמ"ם, א"כ אין כאן שינוי צורת האות, ויש כאן רק פסול של חוסר היקף גויל בין האותיות, ועל כן יגרר הנגיעה ודיה.
מ"מ לחומרא, עדיף לשאול תינוק קודם, כדי להווכח בודאות שאין כאן ספק כלל של מ"ם.
ראה גם פורום לנושאי סת"ם: ובקומך - נגיעה
פורום לנושאי סת"ם: דיבוק קו"ף לוי"ו
ראה גם פורום לנושאי סת"ם: ובקומך - נגיעה
פורום לנושאי סת"ם: דיבוק קו"ף לוי"ו
יום רביעי, 17 באוגוסט 2016
שי"ן עם מושב שטוח
קצת שיני"ן המושב שלהן שטוחה לגמרי, וע"פ הדין היא צ"ל בשיפוע כדי שלא תוכל לשבת, כי אותיות שק"ר אין להן רגלים, כמבואר בגמרא והביאו הב"י.
ונחלקו האחרונים האם יש בזה חשש פיסול, דעת הפמ"ג וקסת הסופר [וכמדומה לי גם דעת הדברי חיים מצאנז] לחשוש לפסול, כי הוא נגד דברי הגמרא. אך דעת שו"ע אדמו"ר ברור שאין זה מעכב, כי לא נשתנה צורת האות בכך.
ומחלוקתם, האם דבר המבואר בגמרא, אך לא נאמר בפירוש שזה מעכב, האם יעכב, כי לסברת הקסת ופמ"ג יש חשש שהוא יעכב, רק בגלל שנזכר בגמרא, ולדעת שו"ע אדמו"ר אינו מעכב, כי גם דקדוקי הגמרא [שלא נזכר בהן עיכוב] למצוה לבד נאמרו.
נראה לי שגם אליבא דהפוסלים, עכ"פ מהני תיקון להוסיף דיו לעשות לשי"ן שיפוע יפה, [דלא גרע זה מכ"ף פשוטה שעשאה מרובעת שהתיר הפמ"ג לתקנה, כי לא נהפכה לאות אחרת, וכמו"כ כאן]. ופשוט שלכו"ע מצוה לתקן האות כהלכתה.
ראה גם פורום לנושאי סת"ם: שו"ע אדמו"ר סימן לו סעיף א
ראה גם פורום לנושאי סת"ם: שו"ע אדמו"ר סימן לו סעיף א
יום שלישי, 16 באוגוסט 2016
סדק מפסיק את האות
בתוך השי"ן ועי"ן עובר סדק שמפסיק את האותיות. השי"ן כשרה כי מעל הסדק יש צורת אות מגולם אחת, אך העיי"ן פסולה, כי היא מופסקת ע"י הסדק לשתים. (אם אפשר להוסיף דיו בתוך הסדק לחבר את אברי האות שיהיו אחת, יחזור לכשרות).
בתמונה זו נראית הפרשה כאשר הקלף מונח ישר, ואע"פ שאין הסדק והפסק האות נראית לעין, מ"מ לאחר הקיפול לאחור [כבתמונה הראשונה] ניכר היטב הסדק וההפסק, ולכן פסולה.
יום שלישי, 9 באוגוסט 2016
יום שני, 8 באוגוסט 2016
יום ראשון, 7 באוגוסט 2016
מגילה ישנה מיון #2
כדאי לראות בהגדלה. בהגדלה נראות תמונות האותיות יפה.
השי"ן בסוף שורה משוך מאוד !!
ריוח פ' סתומה כדעת הרמב"ם, ריוח כשיעור ט' אותיות בסוף השיטה וריוח [ט' אותיות גם] בתחילת השיטה.
עוד שי"ן משוך מאוד בסוף השיטה.
שוב פ' סתומה כרמב"ם.
טלאי בראש העמוד על פני מרכז ארבע שורות הראשונות. הטלאי אינו מודבק אלא תפור בגידין ליריעה שתחתיה. הכתב נכתב אחר הדבקת הטלאי, והאותיות חלקן על הטלאי וגם על היריעה [כדעת הט"ז והחיד"א להקל בכך, ודלא כב"ח וש"ך המחמירים שכל הכתב והיקף גויל חייב להיות רק על הטלאי].
יש להעיר דאסור שהתפר יכנס לתוך הכתב, וכאן התפר עובר על חלק מהכתב, שלא כדין המבואר ברמ"א [יו"ד סי' רפ]. כנראה שבתחילה הטלאי היה נדבק ושוב נפרד הדבק, ותפרוהו ולא הקפיד התופר שלא לעבור על הכתב [או שלא ידע הדין, או שמא במגילה הקיל בשעת הדחק].
יש להעיר דאסור שהתפר יכנס לתוך הכתב, וכאן התפר עובר על חלק מהכתב, שלא כדין המבואר ברמ"א [יו"ד סי' רפ]. כנראה שבתחילה הטלאי היה נדבק ושוב נפרד הדבק, ותפרוהו ולא הקפיד התופר שלא לעבור על הכתב [או שלא ידע הדין, או שמא במגילה הקיל בשעת הדחק].
למה הניח ריוח סתומה כל כך לפני ותכתוב אסתר?
הרבה למדי"ן ראשיהן כזיי"ן ולא כוי"ו, ויש אף למדי"ן שהראש הפוך לגמרי לצד ימין.
הרבה למדי"ן ראשיהן כזיי"ן ולא כוי"ו, ויש אף למדי"ן שהראש הפוך לגמרי לצד ימין.
הירשם ל-
רשומות (Atom)