נתקלף שחרות הבית - מבואר בשו"ע [סי' לב סעיף מ, שוע"ר שם סעיף ס, רמ"א סימן לג] שאין שחרות מעכב את הבתים של התפלין וכשרים, אלא שמצוה להשחיר הבתים. ולכן למצוה צריך לתקנה - להשחיר הבית, אבל כל עוד שלא הושחר יש להניחם עם ברכה, והן כשרות. (ראה משנה ברורה לב ס"ק קפד, דיש מעט מהפוסקים הסוברים שתפלין שחורות הלכה למשה מסיני (היא, לא רק ברצועות, אלא) גם בבתים, אלא שאין הלכה כן).
יום חמישי, 23 בספטמבר 2021
עוד שאלות
ה"א - הירך נראית דבוקה לגגה, והיא מין חי"ת, ופסולה. ולא מהני תיקון כלל בגרירת הריוח בין הירך לגג, משום חק תוכות [ולא מועיל מה שבהסתכלות קרובה יותר תיראה הפסק דק ביניהם, כי הכל תלוי בראיית העין הרגילה, ומאחר שבראיית העין הרגיל נראית דבוקה - היא מין חי"ת].
הד' - הירך יוצא מאמצע הגג, והיא כזיי"ן [ופסולה].
היודי"ן המסומנים - אין בעובי הראש [הגוף] שיעור אות, שהיא צ"ל כשיעור עובי יו"ד, וכאן היו"ד עצמה אין בה שיעור [ופסולה, לדעת רמ"א ושוע"ר בסימן לב].
שאלות בצורות האותיות
התי"ו בשורה הראשונה - הרגל אלכסונית, אבל אינה כפופה. אני חושש לפסלה (ומ"מ אם תינוק יכירה כתי"ו, ודאי שיש לתקנה [לתקן צורת רגל שמאל כדין] אף בתפלין ומזוזה).
הכ"ף פשוטה - ראשה עבה והיא צרה, ודומה לוי"ו גדולה - צריך שאלת תינוק.
גם כאן התי"ו - אין לרגל שמאל שלה צורה, והיא מין חי"ת - ופסולה.
הכ"ף כפופה - מושבה קצר מדי, אבל כשרה בדיעבד.
יום שישי, 3 בספטמבר 2021
זיי"ן - אין הראש עובר לשמאל
הזיי"ן [בשורה ב'] נדבקה ראשו מצד שמאל לקו הירך, כך שאין ראשו עובר ימינה ושמאלה על קו הירך.
דבר זה מעכב בצורתו, כי צורת הז' שיהא לו ראש עובר על קו הירך לימין ולשמאל, ועל כן פסול (וצ"ע אם תינוק יכירנו, האם מותר עכ"פ לתקן הדבר בתו"מ שלא כסדרן - בהוספת דיו לתקן צורתו).
הירשם ל-
רשומות (Atom)