יום חמישי, 27 ביוני 2019
יום שלישי, 25 ביוני 2019
יום שישי, 21 ביוני 2019
דלת ביטחון לפני דלת ראשית
דלת בטחון לפני הדלת הראשית. המרחק ביניהם כמטר וחצי [שהוא פחות מד' אמות. ונראה שהשטח הסגור בין הדלתות אינו שיעור השוה לד' אמות על ד' אמות], השטח הזה אינו משמש כלום. האם צריך לקבוע מזוזה [גם] על דלת הבטחון?
נראה לי כיון שהמרחק בין הדלתות ניכר, כי הוא ג' אמות (קרוב לשיעור ד' אמות), יש להחשיב דלת זה כדלת חצר או בית שער וחייבת במזוזה. בדרך כלל כאשר הדלת בטחון סמוכה תוך אמה (בערך) או קצת יותר, ואין השטח ביניהם משמש כלום, אני אומר שהדלת בטחון טפל לדלת הראשית. אבל לא כן, כאן, בגלל המרחק.
מ"מ יש לקבוע מזוזה בלי ברכה (כי אין השטח הזה חצר באמת, ולא בית שער, אלא רק דומה).
יום רביעי, 19 ביוני 2019
כ"ף פשוטה מרובעת
הכ"ף יש בה עוקץ והיא מרובעת - ופסולה לדעת כמה פוסקים.
אמנם הסכימו האחרונים (צמח צדק, משנה ברורה בשם פמ"ג) שמותר לתקנה בהוספת דיו, אף בתפלין ומזוזות ואין בזה משום שלא כסדרן. כי צורת האות ניכרת לכל (ויש בה רק פיסול הלכתי לבד, ולא שינוי בצורה. וכל שיש בה פיסול הלכתי בלבד וצורתה ניכרת, אין בה משום שלא כסדרן [ע"פ דעת מהר"ם מרוטנבורג שהביאו הפוסקים והשו"ע, שמתיר תיקון בכתיבה מועטת לא כסדרן].
יום ראשון, 16 ביוני 2019
כתב ב"י בספר תורה וצד"י של האריז"ל
ראיתי לאחרונה בבית מדרש אחד ספר תורה יפה ומהודר, שנכתב לפני כששים או שבעים שנה בערך, צורת הכתב הוא בכתב הישן (דומה לכתב מרן בעל התניא, ונקרא כהיום כתב רוסיא), הכתב הוא כתב בית יוסף, חוץ מאות צדי"ק שנכתב ביוד הפוכה כשיטת האריז"ל !
ראיתי שהפוסקים מתירים ס"ת שנכתב בכתב המעורב בב' סוגי הכתב. השאלה הוא האם מצינו איזה מקור קדום לכך שיכתבו ספר תורה לכתחלה בכתב בית יוסף ויקפידו על כתב אר"י רק באות צדי"ק או לא ?
יום שישי, 14 ביוני 2019
נו"ן - אין לה מספיק מושב
נראה לי שאין לנו"ן מספיק מושב, וקשה לי להכשירה.
אני מסתפק שמא מחמת שהתינוק יכירה - יהא עכ"פ מותר לתקנה בתפלין ומזוזה שלא כסדרן.
ראה גם https://hebrewstam.blogspot.com/2019/03/blog-post_65.html
ראה גם https://hebrewstam.blogspot.com/2019/03/blog-post_65.html
יום חמישי, 13 ביוני 2019
יום חמישי, 6 ביוני 2019
יום רביעי, 5 ביוני 2019
הירשם ל-
רשומות (Atom)